Gates riemaandrijving

/ / / Gates riemaandrijving

Steeds meer fietsen worden uitgerust met een riemaandrijving, of belt drive. Vooral de onderhoudsvrije eigenschappen halen mensen over om voor een riem te kiezen. Maar wat zijn alle voor en nadelen van de riem?

Gates Carbon Drive

Riemaandrijving wordt ook wel snaar of belt drive genoemd, of soms niet helemaal juist een v-snaar. Bijna alle riemen worden op dit moment geleverd door het bedrijf Gates, met hun CDX Carbon Drive systeem. De riem vervang de “normale” ketting. Riemaandrijving op een fiets bestaat al erg lang. Door hogere weerstand en aanschafprijs was dit tot nu toe niet erg populair. Naarmate ebikes sterkere motoren krijgen en mensen een hogere prijs voor een ebike overhebben wordt de riemaandrijving steeds logischer.

Weinig onderhoud

Het grootste voordeel van een riemaandrijving is dat deze erg onderhoudsarm is. Dat zie je op een aantal manieren terug. Een riem hoeft niet gesmeerd te worden en veel minder vaak gesteld te worden. Zo blijft de fiets rondom de trappers ook mooi vetvrij. Om een riem hoeft daarom geen kettingkast. Dankzij carbon (koolstof) vezels is de riem ook oersterk. Hij slijt daarom minder snel, waardoor hij langer meegaat. Omdat de riem van (polyurethaan versterkt) koolstofvezel gemaakt wordt is hij zachter dan staal. Daardoor maakt de riem minder geluid dan een ketting, wat je fiets lekker stil maakt.

  • Riemaandrijving gaat langer mee
  • De riem hoeft niet gesmeerd te worden
  • Riemaandrijving is stiller

Hogere kosten

Het grootste nadeel van een riem is de meerprijs. De meerprijs voor een riem verschilt per merk en model. Riemaandrijving is vaak pas beschikbaar bij duurdere modellen. Daarom kan het zijn dat een riemaandrijving weinig extra kost als je door andere wensen al naar een meer complete ebike kijkt. Een ander klein nadeel is dat de riem iets minder efficiĆ«nt is dan een ketting. Dit verschil merk je op een elektrische fiets niet, maar zou je misschien kunnen terugzien in het verbruik van de accu. Riem wordt vaak gecombineerd met sterke motoren en grote accu’s, waardoor dit nadeel vaak niet relevant is.

  • Riemaandrijving kent een meerprijs
  • Een riem is (onmerkbaar?) minder efficiĆ«nt

Riemaandrijving scherp geprijst

Na deze voordelen overtuigt van een riem? De beste prijs-kwaliteit ebike met riem is wat ons betreft van Victoria. Victoria maakt fietsen met riemaandrijving die herkenbaar completer en scherper geprijsd zijn. Hun modellen met riem zijn daarom erg populair.