Ketting, riem of derailleur

Bij de aankoop van een ebike let je eerst op de motor en accu. Dáárna is het belangrijkste onderdeel de versnellingen. Tegenwoordig heb je veel te kiezen. De meeste fietsen hebben een versnellingsnaaf met ketting. Tegenwoordig zie je vaker dat een riem gebruikt wordt samen met de versnellingsnaaf. Als je een écht lichte elektrische fiets wilt neem je een derailleur.

Bekijk de video

Ketting met versnellingsnaaf

De meeste ebikes hebben een versnellingsnaaf met een ketting. Meestal een Shimano versnelling met 5, 7 of 8 versnellingen. De versnellingen in de naaf zijn redelijk onderhoudsvrij, en moeten alleen af en toe afgesteld. De ketting moet regelmatig eens gesmeerd en gespannen worden. Wat luxere fietsen met een dichte naaf zijn soms uitgerust met Enviolo traploos schakelen.

  • Meest gebruikt
  • Af en toe onderhoud

Naafversnelling vind je bij elk merk. De voordeligste ebikes met naafversnelling vind je bij Victoria. De meest luxe naafversnelling met traploos en automatisch schakelen vind je bij Flyer.

Riemaandrijving

Steeds meer ebikes hebben riemaandrijving. Het grote voordeel van een riemaandrijving is dat deze onderhoudsarm is en lang meegaat. Daarnaast is de riem vrij van vet en stil, wat prettig is op een luxe fiets. Riemaandrijving kent een meerprijs. Voor meer informatie over riemaandrijving bekijk je onze pagina over Gates riemaandrijving.

  • Onderhoudsarm
  • Meerprijs

Riemaandrijving is beschikbaar bij de wat completere ebikes. Voor een erg complete ebike met riem tegen een scherpe prijs kijk je bij Victoria. De meest luxe elektrische fietsen met riemaandrijving maakt Flyer.

Derailleur

De meest sportieve elektrische fietsen zijn uitgerust met een derailleur. Een derailleur is efficiënter dan een versnellingsnaaf. Hierdoor fiets hij lichter. Daarom hebben wielrenfietsen altijd een derailleur. Een derailleur heeft een dunnere ketting, die regelmatig gesmeerd moet worden. Ook als je de fiets regelmatig voor onderhoud brengt, zul je af en toe tussendoor zelf de ketting moeten smeren.

  • Fietst lichter
  • Regelmatig onderhoud nodig

De lichtste elektrische fiets met derailleur maakt Unibike. Een erg luxe elektrische fiets met derailleur is de Flyer Upstreet 5.