Accu advies

De accu is samen met de motor een van de belangrijkste onderdelen van een ebike. Waar moet je op letten bij een accu voor een elektrische fiets? De grootte van de accu bepaald hoe ver je komt met de elektrische fiets. Daarnaast bepaald de plaats van de accu voor een groot deel het design van de fiets. Bijna alle accu’s in elektrische fietsen zijn al afneembaar. Dat is handig wanneer je onderweg of op vakantie wilt bijladen. Hieronder vind je een overzicht van beschikbare accu’s. Wij adviseren je graag welke accu goed past bij hoe je de elektrische fiets wilt gaan gebruiken.

Accu typePositieWattuur (Wh)
Bosch PowerPackbagagedrager of frame300, 400, 500
Bosch PowerTubegeïntegreerd in frame500, 625
Shimano Stepsframe400, 500
Panasonic SIBgeïntegreerd in frame630, 750

Neem een iets te grote accu

Accu’s verliezen over de jaren wat capaciteit. Na vijf jaar kom je minder ver met de accu dan toen de fiets nieuw was. Om jaren plezier van je fiets te hebben is het daarom een goed idee de accu iets groter te nemen dan je nu nodig hebt. Misschien ga je ook meer lange afstanden fietsen. De meerprijs van een grotere accu is veel minder dan de prijs om een accu te vervangen. Een grotere accu is daarom voor veel mensen een goede idee.

Plaats van de accu

De plaats van de accu heeft effect op hoe de ebike fietst. De accu op of in het frame is stabieler dan een accu achterop de bagagedrager. Veel elektrische fietsen hebben toch zo’n accu op de bagagedrager omdat het in veel gevallen prima werkt en voordeliger verkrijgbaar is. De accu op het frame geeft dan een stabielere wegligging, maar tegen een kleine meerprijs. De accu kan ook in het frame geïntegreerd zijn. Dit oogt extra luxe, en is vooral verkrijgbaar in de wat duurdere modellen. Een helemaal geïntegreerde accu is verkrijgbaar van Victoria en van Flyer. Bij Flyer bijvoorbeeld in de Flyer Gotour 6.

De grootste ebike accu

Veel merken hebben als grote optie een 500 watt accu elektrische fiets. De grootste accu vind je bij het Panasonic systeem dat Flyer aanbiedt. Deze accu’s zijn beschikbaar in 630Wh en 750Wh. Dit is erg groot. De Panasonic accu’s zijn semi-geïntegreerd wat goed staat bij de sportieve fiets. Een overzicht van modellen met een grote accu vind je in onze webshop.

Hoe haal ik de meeste actieradius uit mijn accu?

In welke ondersteuningsstand je fietst bepaald het meeste je actieradius. Fiets je op eco, dan kom je het verst. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om de actieradius te vergroten zonder minder ondersteuning te gebruiken. Een hoge bandenspanning vergroot de reikwijdte. Pomp de band regelmatig op tot net onder het maximum dat op de zijkant van de buitenband staat. Veel schakelen helpt om je actieradius te vergroten. In een lage versnelling wegfietsen is veel zuiniger dan in een hoge versnelling wegfietsen. De actieradius wordt ook beïnvloed door omstandigheden die niet te veranderen zijn, zoals temperatuur (kou), wind, wegdek en hellingen.

Wat betekend wattuur?

De grootte in wattuur van een accu betekend hoeveel watt een accu gemiddeld een uur lang kan leveren. Een 400Wh accu levert een uur lang 400Wh, of 4 uur lang 100Wh. Per 100Wh heeft de fiets ongeveer 12 tot 20 km bereik met trapondersteuning. Het bereik hangt wel erg af van de ondersteuningsstand en hoe de fiets gebruikt wordt.

Hoe lang gaat een elektrische fiets accu mee?

De accu van een elektrische fiets heeft helaas niet het eeuwige leven. Gemiddeld gaan accu’s 5 á 7 jaar mee, maar soms ook korter of langer. De meeste accu’s gaan niet kapot van veel gebruik, maar van leeftijd en een beetje pech of geluk. In de tijd dat de accu goed werkt neemt toch de capaciteit van de accu langzaam wat af. Alle fabrikanten geven twee jaar garantie op een accu, wij bieden aan dit te verlengen naar vijf jaar garantie bij aanschaf van een nieuwe fiets. Is de accu toch toe aan vervanging? Dan bieden wij ook accu revisie aan. Bij revisie krijg je voor lagere kosten vaak een grotere accu dan origineel, met nieuwe garantie.

Hoe het beste een elektrische fiets accu laden?

Verschillende accu systemen moeten op verschillende manieren geladen worden. Zo zijn er systemen die altijd aan de lader moeten en zijn er systemen die zichzelf uitschakelen bij lang geen gebruik. Wij leggen graag uit hoe de accu van je eigen fiets het beste geladen kan worden. Bij afleveren van elke gebruikte en nieuwe fiets geven wij ook een uitleg mee voor je eigen accu. Een paar tips gelden voor alle accu’s: Bewaar je accu op een plek waar het niet vriest. Wanneer je de accu leeg hebt gereden, laad hem dan op voor je hem opbergt. De meeste accu’s hebben er profijt van als de accu soms wat verder leeg gebruikt wordt, tot bijvoorbeeld 15%. Als je de accu lang niet gebruikt, bel ons dan even voor advies hoe jou accu het beste bewaard kan worden.

Accu leegrijden

Gebruik van een Panasonic accu

Het is voor de meeste batterijen goed om af en toe leeg gereden te worden. De accu hoeft niet helemaal leeg, en we adviseren dat niet te doen omdat je dan geen ondersteuning meer hebt. Het is voldoende om de accu niet bij elke kleine rit bij te laden, en hem af en toe eens grotendeels leeg te rijden. Er zijn een paar uitzonderingen, wij adviseren je graag voor jouw eigen fiets.

Vrieskou niet goed voor een accu

Accu’s kunnen niet goed tegen kou. Bij koude temperatuur boven het vriespunt heeft een accu al wat minder capaciteit. Onder het vriespunt is het beter de accu niet te laden of te gebruiken. Het beste kan de accu bewaard worden op een plek waar het niet vriest. Hiervoor is het handig om een afneembare accu te hebben, die binnen neergelegd kan worden.

Accu lange tijd bewaren

Wanneer je een accu voor lange tijd weg legt kun je de accu het beste deels laden. Verschillende merken hebben verschillende systemen bedacht voor het lang bewaren van accu’s. Panasonic accu’s gaan in slaapstand, en worden weer actief wanneer ze aan de lader gaan. De meeste andere accu’s kennen dit niet. Fietsaccu’s mogen gerust eens leeg gereden worden. Laad ze wel direct bij thuiskomst op. Een fietsaccu leeg wegleggen is slecht voor de accu.