Motor advies elektrische fiets

Samen met de accu is de motor een van de belangrijkste delen van een elektrische fiets. De motor bepaald hoe de fiets fietst. Dus of hij rustig, schokkerig, sterk of comfortabel rijdt.

Plaats van de motor

Er zijn ebike motoren gemaakt in het voorwiel, achterwiel en in de trapas. Het beste is een middenmotor in de trapas. De bekende Bosch motoren, de lichte Shimano motoren en de luxe Panasonic motoren zijn allemaal middenmotoren. Wat ons betreft is er geen reden om een motor in het wiel te kiezen bij aanschaf van een nieuwe fiets. De voorwielmotor is goedkoop te fabriceren, maar heeft verder alleen nadelen. Een voorwielmotor is altijd schokkeriger en minder veilig. Wij verkopen geen nieuwe fietsen met een voorwielmotor. Een achterwielmotor werkt prima, maar wordt bijna niet meer geleverd sinds de middenmotor populair is geworden.

Kracht van de motor

Een sterkere motor ondersteund krachtiger en is beter geschikt voor een helling of heuvel. Een Bosch Active Line motor is voordelig. Victoria maakt bijvoorbeeld een voordelige fiets met deze motor. Vaak fietst een Bosch Active Line Plus of Bosch Performance Line motor iets beter, tegen een meerprijs natuurlijk. De meest luxe en sportieve fietsen hebben een Performance Line CX of Panasonic motor. Deze zijn sterken, en fietsen daardoor bijzonder prettig.

Merk40Nm50Nm60-65Nm85Nm90Nm
BoschActive LineActive Line PlusPerformance LinePerformance Line CX
PanasonicGX PowerGX Ultimate
ShimanoSteps E-5000Steps E-6100

Motor tuning (> 25 km/u)

Wij raden opvoeren van een elektrische fiets af, maar adviseren er eerlijk over. Lees hier verder…

Sterkste elektrische fiets motor

De sterkste motor in een elektrische fiets (25 km/h) is de Panasonic GX Ultimate motor met 90Nm. Deze motor is alleen verkrijgbaar bij Flyer. Het meeste is deze motor te vinden in de Flyer Upstreet 5. Een fiets met een sportieve houding, die ontzettend lekker fietst.

Lichtste elektrische fiets motor

De motoren van Shimano zijn lichter. Zo weegt de prettige Shimano Steps E-6100 motor minder dan 3kg. De meest lichte ebikes hebben daarom een Shimano motor. De allerlichtste elektrische fiets is de Unibike Rapid ebike met Shimano Steps E-6100 motor. De gebruikt een lichte motor, licht frame en sportieve, kale afwerking.

Motor revisie

De motor van een elektrische fiets kent slijtage. Zelfs bij de beste motoren kunnen lagers en tandwielen geluid gaan maken, breken of andere storingen geven. Voor de meest gebruikte motoren van Sparta ION, Batavus en voor Bosch motoren bieden wij revisie aan.